Hlásím stejný problém. RB711-5Hn-M, číslo série bohužel teď nevím. Zakoupeno v ASPA, v gentleboxu, napájeno 24V. Po namontování a zaměření všechno v pořádku, signály seděly, ikdyž ten TX byl trochu rozlítaný (signál byl -67dBm +-3, což mi přišlo dost, nicméně sem si s tím nedělal hlavu). Běželo to od 8.12.2011, teď po dvou týdnech se to začalo odpojovat a dívám se na logy: místo -67dBm tam je postupně -74dBm, -82dBm, -93dBm a konec... Myslel jsem si, že je vadný TX obvod, ale pro jistotu jsem zavítal i sem a jsem zděšen celým fórem
Dívám se teda na časy a teplotu na ČHMÚ a je to přesně tak. Teplota někde okolo 0°je ta hranice, od které to začíná jít do kytek. Ovšem ta změna se u mě neděje skokově, ale probíhá plynule, přesně podle teploty. Projel jsem celý log za posledních asi 5 dnů a přesně vidím třeba moment, kdy se signál z nízkého vyhoupl na ten dobrý a pak šel zase dolů - kouknu na ČHMÚ a na prosto to kopíruje teplotu tady v tom místě.
Tady je tabulka, která zhruba odpovídá pozorování (zhruba, protože teplota na ČHMÚ je jen po 1hodině, kdežto ten signál se rapidně změnil během třeba jen půl hodiny):
1..2°C = OK, 0dB
0..1°C = -3dB
-1..0°C = -7dB
-2..-1°C = -10dB
-3..-2°C = -13dB
-4..-3°C = - 16dB
-6..-4°C = -20dB
-8..-6°C = -27dB
Jo a ještě potvrzuju informaci, že při spuštění odesílání od klienta se jeho TX signál zvedne na původní hodnotu. Ovšem mám pocit, že když to přesáhlo -20dB ztráty, tak už ani to nepomáhalo. Pravděpodobně se tam něco odesíláním zahřívá.
Pro výměnu asi šáhnu do železné zásoby pro RB411, vidina servisů přes Vánoce mě neláká. Taky si neodpustím kritiku na Mikrotik, protože jsem na něj přešel zcela z Ubiquity šuntů právě kvůli takovýmhle problémům s Ubiquity. Jediné co z Mikrotiku zůstalo je dobrý RouterOS. Všechny ty plastový šudlátka jen kopírujou ubiquity jak ve vzhledu, tak v kvalitě.... a bohužel se to přenáší i na klasický RBčka... Kéž by zvedli cenu o 20% a dělali kvalitní věci jako dřív.