Začínal jsem před rokem, dnes mám 6 obcí, cca 100 klientů, ale neuživí mě to...
Nevíte někdo jak je možné že u nás je největší podíl WISP z EU? Jak je možné, že se to v ostatních zemích nevyplatí??
Až budeš mít tak 300 klientů, tak to uživí aspoň tebe. Jenže to už bude taková drbačka s agendou a účtováním že budeš potřebovat sexretářku, což je aspoň 25 tyček měsíčně v mzdových nákladech a na výpomoc s montážema a servisem pak jednoho technika, což je dalších aspoň 30 tyček. Pokud se rozhodneš to vše dělat sám, tak si rovnou dej do kanclu postel, protože tam budeš i spát. A zapomeň na nějakou dovolenou nebo jen víkend mimo rodnou hroudu, protože budeš muset být pořád nablízku, kdyby se někde něco podělalo.
Proč je u nás tolik malých WISP? Protože si každej myslí, že se na tom dá vytřískat majlant a postavit wifi síť je přeci tak jednoduchý - koupím pár Ovislinků, zapojím to do switche a pojede to jak z praku.. Už jsme takhle koupili pár menších sítí, kde si jejich tvůrci toto mysleli a posléze na to i dojeli..
Nesouhlasím s tím co zde uvádí Repkins.
1. 300lidí na to stačíš sám. Od kolika lidí je vhodné mít někoho k sobě nastálo či delší výpomoc je individuální, může to být 300 ale spíše bys měl mít 400 s brzkým(8mi měsíčním) výhledem na 550-700lidí.
2. Účtování - nesouhlasím že bys měl platit nějakých 25 000 za dloubání se v nose. Buď to dáš při 300lidech za 6-12tis. někomu externímu na zpracování nebo najmeš na půl úvazku za 8-14tis když hodně.
Tohle může fungovat klidně do 1000lidí.
3. Dobrá rada - připrav si tak půlmíče na rozjezd .
4. Souhlasím s tím že přes 90procent nově vznikajících ISP nejspíše skončí.
Omlouvám se že se vracím k původnímu tématu a neřeším zde předražený skládací stožár na kantce ve staré stodole pro dvě antény .