tak u nas v praze testovaci spoj na 5km si intenzivniho snezeni ani nevsiml. stale bezi na plne rychlosti, packetloss 0%.
na 5km a se signalem to ani nehnulo?
No sneh pokial vychadzame z definicie je zmrznuta voda. Ta v rozptyleni vadi menej ako kvapky. Kvapka je cela, teda ma relativne velku plochu - napr velke kvapky aj 5mm suvisle. Snehova vlocka ma tvar ako vlocka, cize vela "noziciek" zo stredu, ale pritom hafo priestoru medzi nozickami. Vlocka ma malu odrazovu plochu a preto robi minimalny utlm v porovnani s velkou 5mm kvapkou. Hoc by aj slo o 2cm velku vlocku, stale zatienena plocha je mala. Snezenie mozno utlmom prirovnat k jemnemu dazdiku (1mm velke kvapky, zrazky cca 3mm/h), cize na grafe sa skor prejavi vietor, resp. pohyb anten. Alebo prelet vtacika tesne popred radom.
Ano, pokial sneh lepi a nalepi sa na radom a zatieni podstatnu cast anteny = vznikne tym suvisla vrstva, to uz vidno na grafe. Pokial mas radomy ciste (mas tam dake "kapuce" alebo si to schoval pod striesku), tak samotne snezenie, hoc aj mokreho snehu nevadi, pretoze stale ide o vlocky, cize nie je tam suvisla vrstva ako pri kvapkach. Ano vidno to na grafe o cca 1-2dB pokial je ciste bezvetrie. Ale 1-2dB pokles bezne vidno narazy vetra alebo rozptyl TX POW pri zmene tepla, takze ani ja ako clovek montujuci RR spoje 10 rokov si netrufam povedat ci utlm bol snehom alebo vetrom alebo neustalym preletom krdla vran popred anteny.
Prakticky na pouzitie spoja ti to bude jedno a preto tu kazdy pise, ze "so signalom to ani nehlo". Bat sa mozes lepiveho snehu alebo silneho dazdu, vandalov (snehove gule do radomu, kamene do radomu), zlodejov, vyssich dani a tretej svetovej vojny.. Ale to plati pri lubovolnom spoji.