Přispíval jsem na obdobné téma zde: <--- l -->viewtopic.php?f=62&t=8503&start=15#p87677<--- l -->
Napíšu své zkušenost s napájením v podstatě stovek zařízení i zde:
- na malé dobře přístupné sajty UPS vůbec nedáváme (levné nemají smysl - viz níže, do nákladnějších řešení, jetých SMARTek... se nám investovat nechtělo). Přispívá k tomu i to, že je zde poměrně stabilní el. síť (běžně nacházím zařízení s 2 ročním uptime bez UPS)
- BACK-UPS jsme v podstatě zcela eliminovali neboť jak je ta síť celkem stabilní tak více poruch v napájení bylo kvůli BACK-UPS (při špatné baterii zdechnou, při hlubokém vybití se čas od času nezapnou)
- měli jsme i několik Back-UPS 500HS (levná s LAN managementem) ale je to prostě jenom BACK, navíc (a mám k tomu i vyjádření od APC) při malém zatížení (třeba jen 10W) a dlouhodobém výpadku proudu se občas stane, že se baterie velmi hluboce vybije, UPS "se zapomene" a už se nezapne. To se mi často stávalo u UPSek umístěných v nějakých průmyslových jednotkách. Jednotka má celodenní plánovanou odstávku, baterka se v ní za 2hod vybije a při zapnutí se už neprobere, někdo to musí zapnout tlačítkem. Vím ale o síti která má těchto UPSek desítky, je u nich méně stabilní el. síť a funguje to relativně obstojně (přínos UPSek vč. možnosti vzdáleného restartu je pravděpodobně větší, než vznikající problémy, část problémů se eliminuje včasnou výměnou baterek).
- zvažovali jsme bateriově zálohované 12/24V zdroje, nikdy na to ale nedošlo - máme hodně optiky která končí Cisco switchem a ten je na 230V. Možná by se dal sice napájet 12V z RPS konektoru, byl by to ale bastl a bohužel jsem se nikdy nedonutil k otestování této možnosti.
- Pokud to někdo chce zainvestovat (ne něco bastlit) tak mám dobrou zkušenost s UPS Eaton 9130i - používáme nějaké cca 2000VA, má to konektor pro externí accupack a cenově je to dostupnější než APC. Pokud si to správně pamatuji tak tato UPS má i interní bypass (takže v případě poruchy nebo přetížení se BYPASS aktivuje a jede se bez výpadku dále).
- Jinak pro napájení takové menší serverovny (do 2kW) máme dvojici RACKových Smart-UPS XL (s připojením pro ext. baterky), baterky k tomu máme připojené vlastní (je to 48V ups takže máme baterie 4x75Ah). Kabely jsme vyráběli sami, mezi 2. a 3. baterií je pro jistotu pojistka, konektor do UPS jsem vždy objednával z USA (konektor se jmenuje Anderson SB50, je potřeba koupit správnou barvu protože jinak to do sebe nezapadne).
- Za UPS máme bypass z jednoho relé (popsané je to v odkazovaném threadu), máme to tak už pár let ale po pravdě jsme to ještě nemuseli použít.
- baterií máme tolik abychom na výpadek stihli zareagovat a na místo dopravit malou elektrocentrálu. Používáme k naprosté spokojenosti Kipor IG2600. Má to invertorový výstup, takže to "počítačům" docela chutná, bez problému to lze zapojit i na vstup malých Back-UPS (z nějaké sprosté centrály toto byl problém, UPSce se vstup nelíbil a pořád jela na baterie). U toho Kipora mi pouze trošku vadí, že se hůře startuje (rozhodně to není na první cuknutí). Možná je to ale vlastnost konkrétního kusu, možná by pomohla výměna svíčky...