jen poznamka: pro podobne tenke klienty silne doporucuju sitove bootovani, drasticky to zjednodusuje spravu a zvysuje spolehlivost, protoze na klientech neni zadny disk nebo flashka ktera muze odejit nebo se na ni sesypat FS. PXE podporuje snad kazdy rozumny pocitac, pripade to resi realtek s BIOSem za 150Kc.
Ano, na novějších strojích to tak mám. Malé disky, flashky atd. jsem provozoval hlavně ze začátku s nejstaršími křápy. PXE používám až od doby, kdy jsem vykopal poslední 486ky a Pentia I kromě jediného. Přitom PXE jsem objevil náhodou, nejprve jsem ho používal k bootování servisního softwaru (linux distro s opcrackem, memtestem, diskovými nástroji, atd...) do kompů, když mě začala srát CDčka. Dnes už bez něj ani ránu.
Jinak těch kompů s flashkou je ještě většina, postupem času jak se ty křápy serou to předělávám. Klasická lenost. Zkrátka když je někdo nespokojený tak toho klienta rovnou předělám. Flashky držím ještě u tenkých klientů za NATem, protože PXE se mi ještě nepodařilo naučit aby chodilo přes NAT. Možná na to jdu jenom blbě.
To me zaujalo, kolega externista provozuje ve svem zamestnani Cytrixy (esli nebude problem, ze oni maji stovky klientu)a odrazuje me od tohoto reseni zavest alespon v kanclu. Jak to mas postavene ?
Klienty si jiz prozradil, a co server ? Platforma, kapacita ? Nejaka vychytavka ?
Hledam reseni do kancelare pro 8 uzivatelu : Firefox, Thundebird, Open Office, iFolder, a blbosti jako Winbox, Irfan, acrobat a tak.
Diky predem za info, aposn za nakuponuti.
Ahoj,
záleží, jak se to zavede. Tady více než jinde platí heslo "pořádně nebo vůbec". Nevím, jak by se měl správně vypočítávat potřebný výkon, ale já to obvykle dělal tak, že jsem posadil uživatele přímo k serveru a logoval zátěž, kterou jsem pak dále vynásobil předpokládaným počtem uživatelů a to celé ještě konstantou 1,3. Opravdu nevím proč zrovna 1,3, přišlo mi to "tak akorátní naddimenzování na režii". Ale podle zkoušek je nižší konstanta hloupost, při serveru co splňoval konstantu 1,2 už to nebylo OK. Tak to bylo když jsem jel metodou vzdálené plochy a čehosi na flashce v kompu jako klienta.
Jak píše Walkeer, PXE je skvělá věc co ti ušetří starosti. Jde hlavně o to, že ten soft sloužící pro připojení ke vzdálené ploše serveru nebootuješ z disku ale serveru. Problém s průchodností NATem asi v kanclu řešit nebudeš.
Co používám já: Nejprve dva (už jsem popisoval zde ve vlákně), nyní už tři servery:
1. mašina je řízení sítě a takový ten "hlavní server". Řídí mou domácí síť a část sítě mého ISP (klasika ovládá všechno co jde ovládat po síti, prostě jedno webové rozhraní k celé síti), router/firewall (nechtělo se mi utrácet za RB800) + pár dalších drobností. Také jeho prostřednictvím spravuju zbylé dva. Ono ovládání "všeho" je řešené přes webové rozhraní. V mé konfiguraci čtyřjádro Xeon, 12 GB RAM, 4 GbE síťovky, po dvou v bondu. Není v něm žádné úložiště, bootuje přes PXE z NASu. Nějaké IBMko, koupil jsem ho na aukru a trochu doplnil. netBSD, jednotlivé úlohy jsou řešené virtuálními stroji na vmware server. Router/firewall je mikrotik, zbytek debian linux nebo netBSD.
2. mašina je úložiště. Nic extra, prostě homemade NAS. Nedělá nic jiného. Čtyřjádro Xeon 2,3 GHz, 8 GB RAM DDR2, 2 GbE síťovky zbondované. Dell z Aukra. Operační systém Solaris. Disky 8x 1TB WD Raid Edition, RAID 6, tedy odolnost proti selhání dvou. Koupené v různé dny v různých obchodech pro případ vadné série.
3. mašina přibyla, protože jsem chtěl vykopat desktopy z té první. Ta tě asi bude zajímat nejvíc, bo je určená jenom na ty desktopy a nic jiného, což ti doporučuju. Disky jsou v něm dva 73 GB SAS v RAIDu, slouží spíše jako cache, data jsou v NASu. Složilo se mi na ni sousedství, prostě všichni co to používají. Běžně okolo 30 uživatelů najednou. Dvě šestijádra Xeon poslední generace, 32 GB RAM DDR3, dvě GbE síťovky v bondu. Stroj je supermicro. Zvládá to v pohodě, ale už přemýšlím o navýšení RAM. Procesory stačí.
Linux Ubuntu v poslední verzi. Výhodné je, že na něm můžu přímo pracovat, takže ho používám jako svůj desktop (během práce všech ostatních).
4. Historicky je tam ještě šuplík s IBM ThinkPadem T41.
Pokud by se tím někdo chtěl inspirovat, doporučuji ještě dát extra router (sám mám vyhlídnuté některé z nižších řad cisca, mikrotik mě výkonově moc nepřesvědčil). Všechno to drží pohromadě switch Cisco Catalyst 2960 s 10G uplinkem, který používám na přívod konektivity. Domácí AP je RB133 + R52, přívod netu optikou proti druhému stejnému Ciscu na nejbližší sajtě mého ISP (zálohuje u mě na NASu data z brány, igw je v záplavové oblasti).
To vše je zavřené v 24U racku o hloubce 1000 mm spolu s UPSkou atd, na tom jsou postavené periferie (monitor, klávesnice, myš), repráky nahrazuje upravené rádio z roku 1931, na kterém je velký fíkus. Na zadku monitoru je připlácnutá krabička s RB133 a 5 dBi klacíkem. Wifi mám jenom kvůli netu v notebooku (IBM R61), takže mě "rychlost" RB133 netrápí. Kdyby ano, nasadím RB411AH s L4. Kravál to dělá jako průměrný herní počítač, ráda na tom spí moje kočka. Celkově to vypadá jako jako malá skříňka, do které vedou tři svazky kabelů.
Pro desítky uživatelů mi to krásně funguje. Jsou to normální lidé, tedy jim to slouží jako běžné domácí počítače, sem tam nějaká hra. Windows po mě zatím nechtějí, ale čas od času se jim zmíním, že to pro mně není problém, stačí říct.
Popsal jsem to narychlo zpaměti, kdyžtak se ptej.
Aby to rozumně běhalo stovkám uživatelů už je samozřejmě trochu jiná liga a rozchodit to aby useři nenadávali není vůbec sranda, což je asi důvod, proč tě od toho ten externista odrazuje.
Tvou kancelář by mělo utáhnout 2,5 GHz čtyřjádro podpořené 12 GB RAM (víme co dělá Firefox s pamětí), data záleží podle toho kolik tam toho chceš mít, ale tipuju že 2x 1TB WD RE v RAIDu by měla být kombinace OK. OS dle tvé chuti, do toho ti toho asi moc nenamluvím. Jak rozjet PXE na Windows serveru netuším, nedělám s ním.
Také záleží, jaký máš finanční limit. Můžu doporučit tohle: http://www.thomas-krenn.com/cs/produkty/serverove-systemy/rack-server/1u-server/intel-single-cpu/intel-single-cpu-sc813m.html. Pokud by byl zájem, můžu navrhnout sestavu i z "běžných" komponent.