Nemas celkom pravdu, tak ako je 24ka viac smerova o to su tie radia citlivejsie na rusenie. Akekovek aj minimalne rusenie dokaze poriadne zakyvat s radiom. Nezabudajme na to, že v mestach su odberne miesta z optiky plne kadejakeho HW a vacsinou je tam aj 5-6 firiem. Je rozdiel ci si tam date 3x AF ktore duplicitne na kazdy smer vyzere cele pasmo, alebo nejake ine pojitko ktore na kazdy smer bude pouzivat inu cast pasma. Mimo mesta si s tym robte co chcete, tam nikomu nic vadit nebude.
Tak je samozřejmě jasné, že tam kde je hafo 24 rádií v blízkosti, to možná vhodné nebude. Město, jaké? To je také podstatný rozdíl, já to mám ve městě s 25 000 obyvateli. Takže malé město. Předpoklad, že v mém přímém směru bude nějaká 24ka, rovná se prakticky nule. Nicméně, podle zkušenosti, které jsem s tím doposud získal, stačí jen nepatrný odklon a ztrácí to zcela spojení. Tudíž, je zřejmé, že antény v tomto frekvenčním pásmu musí být velmi směrové a jakákoli drobná odchylka a jde to radikálně dolů. Nevím tedy, co by to muselo být za šit anténu, kdyby to chytala někde z boku. A byť to zabírá celých 100MHz, tak jen z nosné na 24GHz a velmi, velmi úzce směrované.
Já to vidím asi tak. Na pole je vhodný traktor a na dálnici Octávka a nebo ještě lépe nějaké to BMW. A my se tady v podstatě hádáme, že BMW je lepší než Octávka. Ano je, ale mnohým stačí ta Octávka a ještě jiným stačí na to pole ten traktor. Já vůbec nepochybuji o tom, že jsou jiná a daleko kvalitnější rádia, ale v té cenové kategorii bych podobné a lepší, sháněl docela problematicky. A co se týče použití, tak to v podstatě platí pro všechna rádia, kterýmkoliv odstřelím za určitých podmínek, jiné rádio na stejné frekvenci. V desítkách se to řeší zcela běžně mnoho let, takže žádný objev ameriky se ani tady nekoná. A pak, náchylní ke zkoušení AFka budou zřejmě více ISPíci do tisíce klientů, přece jen jde o peníze. Divil bych se tedy, že by se to masově snažil nasazovat nějaký ISP s desetitisíci a více klienty, to by už asi možná mohl být trochu problém. Častěji ale bude takové zařízení přenášet spíše konektivitu pro klienty na 5tce na konci spoje s AF u těch menších ISPíků, kde už se zkrátka musela ta 5tková páteř něčím nahradit.