Já mám už mám v podstatě jasno. Pro mě to bylo zajímavé pro přeskoky na vykrývací sektory. Maximální rychlost co potřebuju je 100-200Mbit, vzdálenosti 300-800m. Ubnt je sice o něco levnější než 700Mbit Siklu, ale:
má nehoráznou spotřebu - 50W oproti 20W siklu, neberu v potaz kolil protočím kW za rok, beru to čistě jen z pohledu náročnosti zdroje a hlavně zálohy. Na vykrývacím bodu mám Alix nebo dva, po dvou sektorech se spotřebou 4(nebo 8)W a ubnt s 50W? Nene kluci, to určitě ne. Je potřeba silnější zdroj, větší baterie...
problém u rušení více spojů - nevím jestli může někdo dát na stožár 4 ubnt jednotky, já si na 4 siklu troufnu s klidem, u posledních verzí jsou na výběr 4 kanály.
velikost jednotek - pro někoho nepodstatné, ale pro mě docela ano, pokud si můžu vybrat, volím raději menší, nejsou tak nápadné a lidem to na stožáru vadí míň.
má pouze 1 eth port - oproti Siklu které disponuje 2x eth portem a 2x šachtou na SFP, je to trošku málo...
Je nějaký jiný argument pro použití ubnt místo odzkoušeného a bezproblémového Siklu? Cena pro mě zas až tak důležitá není a bohatě to vyváží to, co jsem napsal. Pokud by se prodávalo ubnt za půlku ceny Siklu, asi by to ve mě hlodalo, ale takhle mě to nechává klidným.